Architectus acknowledges the Australian Aboriginal and Torres Strait Islander peoples of this nation as the Traditional Custodians of the lands on which we live and work.

We pay our respects to Elders, past and present and emerging.

Architectus is committed to honouring Australian Aboriginal and Torres Strait Islander peoples’ unique cultural and spiritual relationships to the land, waters and seas and their rich contribution to society.

Arts Precinct

03

Re-purposing the Faculty of Arts Precinct involved an elaborate process of pulling disparate parts together.

Working closely with lead architects BNMH on the Faculty of Arts redevelopment, Architectus designed the interiors for a network of three buildings connected by a central courtyard and atrium.

Comprising contemporary learning, working and collaborative spaces as well as a café and new public gallery areas for the collections of the Faculty’s Ancient Cultures and Modern History Museums, spaces have been designed to support the University’s future-focused vision and emphasise connections between spaces and people.

Working within the constraints of existing building shells, Architectus and collaborating architects, BNMH engaged with users and stakeholders to conceive a cohesive, functional and modern design framework across the Precinct. Architectus’ inhouse BIM experts generated a sophisticated digital model of new spaces, which became an invaluable tool for testing design against constraints and communicating developments as the project evolved.

Initial design ideas were inspired by the Faculty’s rich collections of precious works and archaeological objects. These treasures have been revealed and celebrated in displays across workplace and collaborative spaces. A simple natural material palette draws focus to works on display as well as enhancing existing spaces and creating visual links across floors and between buildings.

Macquarie University - Arts Precinct

The scheme resolves complex level variations through an interconnected network of pathways converging in collaborative crossroad points where students, staff and visitors can gather. Within the two larger buildings open stairs and foyer spaces connect all levels and establish attractive and welcoming environments for interaction. By reusing the existing buildings and lightly touching the surfaces, the Faculty has been revitalised for decades to come.