Architectus acknowledges the Australian Aboriginal and Torres Strait Islander peoples of this nation as the Traditional Custodians of the lands on which we live and work.

We pay our respects to Elders, past and present and emerging.

Architectus is committed to honouring Australian Aboriginal and Torres Strait Islander peoples’ unique cultural and spiritual relationships to the land, waters and seas and their rich contribution to society.

Central Courtyard Precinct

06

Architectus won the design competition to transform the Macquarie University Central Courtyard Precinct. The project is a transformative one that incorporates 68,000 m2 of the campus including the Central Courtyard and 4 surrounding buildings.

The University sought to create a vibrant, dynamic precinct that creates a focus for the entire University community; manifests the vision for and aspirations of the University; creates a memorable and meaningful place; respects and celebrates the architectural, cultural and landscape heritage of the precinct; engages and enhances the campus through functionality and design; accommodates a wide variety of functions and activities, both permanent and temporary; and is flexible and capable of evolving over time.

Macquarie University - Exterior Central Courtyard

Our vision for the Central Courtyard Precinct was to lift it out of its moribund Brutalist concrete character, to make it significantly more permeable, transparent, accessible, connected, legible, colourful, illuminated and positively engaged with its surrounding campus urban fabric and landscape.

Macquarie University - Central Courtyard Precinct - Outdoor tables

Throughout the transformation of the Central Courtyard, the fundamental elements and structure were retained and celebrated, whilst layering new uses and social infrastructure to create dynamic social and learning spaces which are adaptive and will uplift the everyday experiences of the Campus community.

Macquarie University - 1 Central Coutyard Building - Seating bench - Exterior
Macquarie University - 1 Central Courtyard Precinct - Exterior